Smażenie

Elementy rekomendowane do smażenia: antrykot, mostek, rostbef, polędwica, skrzydło, krzyżowa, rozbratel, zrazowa dolna, zrazowa górna.

Wskazówki:

  • Smażyć na patelni na mocno rozgrzanym tłuszczu.
  • Najlepiej używać patelni z grubym dnem.
  • Pokroić drobno wołowinę wzdłuż włókien.
  • Delikatnie zamarynować solą i pieprzem przed samym smażeniem.

Przykładowy instruktarz przygotowania polędwicy smażonej na patelni:

  1. Pokroić drobno polędwicę w kostki. Delikatnie doprawić solą i pieprzem.
  2. Rozgrzać patelnię. Dodać 2 łyżki stołowe masła i stopić na wysokim ogniu.
  3. Na rozgrzanej patelni umieścić pokrojone mięso i dodać 4 ząbki wyciśniętego czosnku.
  4. Smażyć na wysokim ogniu mieszając.
  5. Kiedy czosnek porządnie się przysmaży dodać porto (1 kubek). Czekać aż się zredukuje.
  6. Dodać kilka pomidorków cherry i zdjąć z ognia.
  7. Odłożyć mięso na talerz i ponownie postawić patelnię na ogniu.
  8. Dodać jeszcze ½ kubka porto i zredukować do połowy.
  9. Następnie polać mięso sosem.
  10. Na koniec lekko przyprawić drobno posiekanym tymiankiem oraz rozmarynem, uważać żeby nie przesadzić z ilością tych przypraw.