Gotowanie

Elementy rekomendowane do gotowania: karkówka, rozbratel, łopatka, mostek, szponder, goleń, łata, zrazowa górna, zrazowa dolna

Wskazówki:

  • Metoda idealna dla wszystkich, dla których ważny jest aspekt ceny mięsa. Do gotowania można wybrać tańsze elementy tuszy.
  • Aby wołowina była miękka i krucha proces gotowania musi trwać kilka godzin.
  • Gotowe mięso należy podawać z sosem podkreślającym smak mięsa, sos można wykonać na bazie wywaru powstałego w trakcie gotowania.  

Przykładowy instruktarz przygotowania gotowanej wołowiny:

  1. Umyć mięso i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. Zagotować wodę i umieścić w niej mięso.
  3. W trakcie gotowania usuwać szumowiny powstałe na powierzchni wody.
  4. Po godzinie gotowania dodać przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie a także pokrojone warzywa takie jak: marchewka, pietruszka, por, seler.
  5. Następnie dodać zarumienioną lekko na patelni cebulę.
  6. Gotować na wolnym ogniu 2,5 – 3 h.
  7. W razie potrzeby uzupełniać wodę, aby cały czas pokrywała powierzchnię mięsa.
  8. Na bazie bulionu można przygotować sos, który podkreśli jego aromat i soczystość.
  9. Smak dania zaostrzyć chrzanem.