Duszenie

Elementy rekomendowane do duszenia: rozbratel, łopatka, mostek, szponder, goleń, zrazowa górna, skrzydło, ligawa, krzyżowa, zrazowa dolna.

Wskazówki:

• Dla najlepszego efektu najlepiej dusić w żeliwnym lub emaliowanym garnku typu dutch oven.
• Do duszenia idealnie nadają się mniej kruche elementy, a co za tym idzie bardziej ekonomiczne.
• Proces duszenia jest dosyć długi jednak samo przygotowanie mięsa jest proste i szybkie.

Przykładowy instruktarz przygotowania duszonej wołowiny:

  1. Postawić na kuchence na średnim ogniu garnek z grubym dnem lub typy dutch oven.
  2. Pokroić w kostkę mięso.
  3. Dodać cienką warstwę oleju na dnie garnka.
  4. Kiedy olej się rozgrzeje obsmażyć pokrojoną wcześniej wołowinę na wszystkich końcach. A następnie wyjąć obsmażone mięso z garnka.
  5. Zeszklić cebulę i czosnek, a następnie dodać marchewkę. Gdy warzywa są już miękkie zmieszać z kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego i gotować przez 2-3 minuty. Dodać czerwonego wina i gotować kolejne 2-3 minuty.
  6. Umieścić wołowinę z powrotem w garnku na warzywach. Następnie dodać świeże zioła takie jak tymianek oraz liść laurowy. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Całość zalać bulionem wołowym. Przykryć szczelnie pokrywką i umieścić w piekarniku rozgrzanym do około 80° C na około 2 do 3 godzin.