WOŁOWINA Z GRILLA Z NUTKĄ ORIENTU

Opublikowano w poniedziałek, 12 sierpnia 2013 o godzinie 16:22
Rostbef
Grilowanie
30 minut


Składniki


                   2       steki z rostbefu, grubość ok. 2,5cm

                   3       łyżki sosu teriyaki

                   1       duża słodka cebula;  plasterki grubości 1cm

Sos orzechowy


                   2       łyżki masła orzechowego

     1/8 do 1/4     łyżeczki zmielonego czerwonego pieprzu

                   2       łyżki sosu teriyaki

                   2       łyżki wody

Wykonanie


Wyjąć mięso z lodówki na godzinę przed przygotowaniem. Posmarować steki sosem teriyaki i umięścić na rozgrzanym grillu. Grillować 12 do 15 minut obracając tylko raz. Zamarynowaną sosem teriyaki cebulę również umieścić na grillu i smażyć do miękkości, odwracając od czasu do czasu. W małej miseczce wymieszać masło orzechowe z czerwonym pieprzem, dodać 2 łyżki sosu teriyaki, wodę i mieszać do otrzymania regularnego kremu. Po uzmażeniu odłożyć steki na 3 minuty żeby odpoczęły, a następnie pokroić je na plastry. Podawać z cebulą i sosem. 4 porcje.

Źródło: 
National Cattlemen's Beef Association