STEK Z ZIOŁAMI I WARZYWAMI

Opublikowano w poniedziałek, 12 sierpnia 2013 o godzinie 15:55
Rostbef
Grilowanie
30 minut


Składniki


                   2       steki z rostbefu, bez kości; 2,5cm grubości

                   2       łyżki masła

                   1       łyżka świeżego soku z cytryny

                   1       paczka (około 0,5 kg) mieszanych, mrożonych warzyw (brokuły, kalafior i marchewka)

Przyprawy


                   2       duże ząbki czosnku, zmiażdżone

                   2       łyżeczki świeżo utartej skórki z cytryny

                   1       łyżeczka suszonych liści tymianku

                1/4       łyżeczki pieprzu

Wykonanie


Na 15min przed przygotowaniem wyjąć mięso z lodówki. W małym naczyniu wymieszać przyprawy, a następnie natrzeć odrobiną przygotowanej marynaty powierzchnię mięsa. Do reszty przypraw dodać masło, sok z cytryny i 1/4 łyżeczki soli i wszystko wymieszać. Położyć steki na rozgrzanym grillu (patelni grillowej). Grillować bez przykrywania 10 do 15 minut odwracając tylko raz. Przygotować warzywa, najlepiej ugotować je na parze, wtedy nie stracą wartości odżywczych. Warzywa doprawić pozostałymi przyprawami i masłem. Po zgrillowaniu odstawić steki na 5 min żeby odpoczęły. Następnie pokroić mięso na cienkie plastry, posolić do smaku. Podawać z warzywami.

 

Źródło: 
National Cattlemen's Beef Association