Nasza produkcja

Nasza produkcja wołowiny wysokiej jakości opiera się o unikalny na polskim rynku koncept i filozofię uzyskiwania najwyższych parametrów kruchości i delikatności mięsa wołowego. Dlatego nazwaliśmy naszą markę TENDER.

 

Nasza produkcja charakteryzuje się tym, że jako jedyni na rynku kontrolujemy 100% łańcucha produkcji co gwarantuje powtarzalność produktu w zakresie najwyższej jakości mięsa.

Zaczynamy od pracy z rolnikami. Nasi profesjonalni farmerzy doskonale wiedzą, że jakość powstaje na polu. Dlatego dbałość o zwierzęta, odpowiednie żywienie i warunki chowu to dla nas podstawa. Chów zwierząt prowadzony jest w zgodzie z naturą i w warunkach zapewniania najwyższych standardów dobrostanu.

 

>> SPECYFIKACJA ELEMENTÓW - TENDER

 

Zielone łąki Centralnej Polski i Mazur

Wysoką jakość mięsa gwarantuje hodowla na wolnym wybiegu. Zwierzęta mają do dyspozycji czystą wodę, zielone łąki, przetrzeń wolną od zanieczyszczeń przemysłowych. 

 

Genetyka

W naszej produkcji opieramy się o rasy mięsne gwarantujące w nasze strefie klimatycznej optymalną jakość mięsa w tym: (Limousine (LM), Charolaise (CH), Angus (AN), (AR), Hereford (HH), Salers (SL), Simentaler (SM)) oraz ich krzyżówek – mieszańców mięsnych (MM).

 

Dobrostan i żywienie

To dla nas kluczowa kwestia. Zwierzęta są pod stałą, profesjonalną opieką weterynaryjną. Karmione są w ramach specjalnego, opracowanego przez nas programu żywienia otrzymują optymalną dawkę składników odżywczych, witamin, energii i białka. Pasze są wyłącznie pochodzenia naturalnego i pochodzą z danego gospodarstwa analogicznie jak w produkcji ekologicznej.

 

Niski wiek uboju

Aby zapewnić optymalną kruchość mięsa, jasny kolor mięsa i tłuszczu wiek uboju jest bardzo niski. Dla jałówek jest to wiek do 24 miesiąca, dla byków do 18 miesiąca.

 

Wysokie standardy produkcji w zakładach

Nasza produkcja odbywa się w nowoczesnych, wyspecjalizowanych zakładach. Wysokie standardy gwarantują idealne warunki do cięcia tuszy, dojrzewania, przechowywania i pakowania mięsa. Jakość i bezpieczeństwo gwarantują procedury oraz systemy bezpieczeństwa żywności takie jak: GHP (ang. Good Hygiene Practice), GMP (ang. Good Manufacturing Practice) oraz HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points), a także BRC. Produkcja odbywa się zgodnie ze światowymi normami jakości ISO 22000. 

 

Kontrola jakości

Markę TENDER otrzymają tylko te elementy, które przejdą szczegółowy proces analizy jakości i selekcji. Kontrola obejmuje umięśnienie, otłuszczenie, marmur, barwę mięsa, barwę tłuszczu, poziom pH. Następnie mięso jest sezonowane (minimum 14 dni po uboju) zanim trafi do sprzedaży. Oznakowanie na etykiecie umożliwia pełną ientyfikowalność produktu (płeć, pochodzenie, długość sezonowania).

 

Produkujemy w oparciu o krajowy system jakości Quality Meat Program. Jest to pierwszy i jedyny w Polsce  system jakości mięsa wołowego zatwierdzony przez MRiRW. Znak QMP gwarantuje powtarzalną wysoką jakość wołowiny, mięso, które za każdym razem będzie miękkie, kruche i soczyste. Standardy systemu QMP szczegółowo określają, jak powinien wyglądać każdy etap produkcji, począwszy od doboru rasy bydła, sposobu jego karmienia i opasania, poprzez transport, właściwy ubój, pakowanie, przechowywanie mięsa i oznakowanie elementów. Znak QMP to wspólny znak towarowy gwarancyjny zatwierdzony wraz z regulaminem decyzją Urzędu Patentowego RP nr UP RP Z – 337777.

 

Każdy kto spróbuje naszej wołowiny przekona się, że jest doskonała w smaku, a także niezwykle krucha za każdym razem. Idealna dla restauracji oraz handlu detalicznego.