Certyfikat jakości

Quality Meat Program to pierwszy i jedyny w Polsce  system jakości mięsa wołowego zatwierdzony przez MRiRW. Znak QMP gwarantuje powtarzalną wysoką jakość wołowiny, mięso, które za każdym razem będzie miękkie, kruche i soczyste.

 

Na czym polega produkcja w systemie jakości QMP?

 

Standardy systemu QMP szczegółowo określają, jak powinien wyglądać każdy etap produkcji, począwszy od doboru rasy bydła, sposobu jego karmienia i opasania, poprzez transport, właściwy ubój, pakowanie, przechowywanie mięsa i oznakowanie elementów.

 

Zielone łąki i czyste środowisko

Wysoką jakość mięsa gwarantuje hodowla na wolnym wybiegu. Zwierzęta mają do dyspozycji czyste środowisko i zielone łąki otoczone lasami oraz jeziorami, wolne od zanieczyszczeń przemysłowych. W produkcji QMP dominuje hodowla tradycyjna z opasem półintensywnym, a bydło dokarmiane jest wyłącznie naturalnymi paszami bez dodatków chemicznych.

 

Genetyka

Do Systemu QMP kwalifikują się zwierzęta ściśle określonych ras bydła (Limousine (LM), Charolaise (CH), Angus (AN), (AR), Hereford (HH), Salers (SL), Simentaler (SM)) oraz krzyżówek – mieszańców mięsnych (MM), których materiał ojcowski pochodzi od buhajów ras mięsnych. Zwierzęta te dają najlepszy uzysk z tuszy i gwarantują pożądane parametry jakości wołowiny.

 

Dobrostan

Chów zwierząt odbywa się z zachowaniem wysokich standardów dobrostanu. Zwierzęta są pod stałą, profesjonalną opieką weterynaryjną. System reguluje precyzyjnie maksymalną długość czasu transportu, a certyfikowane ubojnie QMP muszą tak zorganizować proces uboju, aby ograniczyć stres zwierząt do minimum.

 

Niski wiek uboju

System bardzo restrykcyjnie określa wiek uboju zwierząt, aby uzyskać najbardziej delikatne mięso. W przypadku byków ubój musi nastąpić do 16 miesiąca, natomiast jałówek do 24 miesiąca życia.

 

Wysokie standardy produkcji w zakładach

Produkcja wołowiny QMP odbywa się w nowoczesnych, wyspecjalizowanych zakładach. Wysokie standardy gwarantują idealne warunki do cięcia tuszy, dojrzewania, przechowywania i pakowania mięsa. We wszystkich zakładach, w których odbywa się produkcja w systemie QMP wdrożone są procedury oraz systemy bezpieczeństwa żywności takie jak: GHP (ang. Good Hygiene Practice), GMP (ang. Good Manufacturing Practice) oraz HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points). Produkcja odbywa się zgodnie ze światowymi normami jakości ISO 22000. Kluczem do sukcesu wołowiny QMP są oczywiście także ludzie. Nad prawidłowym przebiegiem procesu produkcji czuwa przeszkolony zespół wyspecjalizowany w produkcji wołowiny wysokiej jakości.

 

Kontrola jakości

Certyfikat QMP otrzymają tylko te elementy, które po rozbiorze przejdą szczegółowy proces selekcji. Do systemu kwalifikuje się tylko najlepsze mięso.  Kontrola jakości obejmuje w systemie QMP barwę mięsa, barwę tłuszczu, pH maksimum 5,8. Elementy, które zostają zakwalifikowane do systemu poddawane są długiemu procesowi sezonowania (minimum 9 dni po uboju). Ostatnim równie istotnym etapem jest pakowanie umożliwiające dalsze dojrzewanie wołowiny. Oznakowanie na etykiecie umożliwia traceability konkretnego elementu, czyli możliwość identyfikacji konkretnej sztuki i uzyskania dostępu do jej dokumentacji na życzenie klienta.

 

QMP to pierwszy i jedyny uznany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi krajowy system jakości mięsa wołowego, doceniony przez Komisję Europejską i wpisany do PROW na lata 2007-2014 oraz 2014-2020.


 

Zasady funkcjonowania systemu QMP:

Znak QMP to wspólny znak towarowy gwarancyjny zatwierdzony wraz z regulaminem decyzją Urzędu Patentowego RP nr UP RP Z – 337777.

 

Kapituła znaku QMP jest odpowiedzialna za:

  • nadzorowanie funkcjonowania systemu,
  • używanie znaku przez uczestników zgodnie z zasadami,
  • budowanie dobrej reputacji Systemu QMP przez uczestników.

Nad doskonaleniem standardów Systemu QMP pracuje Jednostka Stanowiąca Standardy:

  • Standard System QMP Bydło
  • Standard System QMP Pasze
  • Standard System QMP Transport
  • Standard System QMP Mięso