Kulinarna podróż z wołowiną QMP

Opublikowano w poniedziałek, 8 lutego 2016 o godzinie 13:54

W dniu 19 stycznia w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyło się spotkanie Kierownictwa resortu z Korpusem Dyplomatycznym wszystkich Placówek Zagranicznych akredytowanych w Polsce. Głównym celem spotkania była prezentacja potencjału eksportowego krajowej wołowiny, podkreślenie jej wyjątkowej, wysokiej jakości oraz ponadprzeciętnych walorów kulinarnych.

 

Jarosław Uściński, szef kuchni restauracji Moonsfera (www.moonsfera.pl), Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników (www.osskic.org.pl), trener narodowej kadry juniorów adeptów sztuki kulinarnej osobiście włączył się w przygotowania potraw charakterystycznych dla różnych kontynentów oraz krajów w myśl hasła „Kulinarna podróż z polską wołowiną dookoła świata”. Do każdego dania zastosowano inną metodę obróbki (szybkie smażenie, pieczenie etc.) aby zaprezentować szeroką gamę możliwości przygotowania polskiej wołowiny wysokiej jakości. Europejską kuchnię reprezentował tatar oraz carpaccio. Przygotowano także stir fry z woka w stylu azjatyckim oraz słodko ostre żeberka po brazylijsku. Punktem kulminacyjnym był pokaz pieczonego pod lampą antrykotu „PRIME RIB” przyrządzonego tradycyjnie, zgodnie z recepturą rodem z USA podanego gościom na zasadzie „cooking show”.

 

 

Źródło: 
www.kochamwolowine.pl

Galeria