Amerykańska wołowina podbija z nami serca polskiej gastronomii

Opublikowano w piątek, 30 czerwca 2017 o godzinie 13:39

Polski rynek otwiera się na amerykańską wołowinę najwyższej jakości. Przed nami niesamowity cykl spotkań edukacyjnych dla elitarnej grupy szefów kuchni, poprowadzony przez Ekspertów z US Meat Export Federation. Podczas szkoleń głównym tematem będzie prezentacja elementów wołowych premium oraz znacznie tańszych elementów „alternatywnych”, z których łatwo przyrządzić można niesamowite dania.

 

Takie szkolenie jest niebywałą okazją do przybliżenia polskiemu światu branży gastronomiczno-handlowej tej wybitnej jakościowo amerykańskiej wołowiny. Eksperci ze Stanów Zjednoczonych zdradzą swoje największe tajemnice!

W programie zaplanowane są warsztaty poprowadzone przez Panią Cheyenne McEndaffer, która jest Managerem w Department of Technical Services USMEF oraz wykwalifikowanym ekspertem w zakresie rozbioru mięsa wołowego i producentką żywca wołowego. W dalszej części spotkania wstąpi Pan Yuri Barutkin - USMEF Representative, Marketing USMEF Europe, Russia, CIS. Pan Barutkin jest ekspertem w zakresie produkcji mięsa wołowego w Stanach Zjednoczonych oraz dostępności amerykańskiej wołowiny bez hormonów na rynku Unii Europejskiej. Pani Alicja Wierzbicka, Prezes Elkopol sp. z o. o. będzie reprezentować wieloletniego, sprawdzonego dystrybutora amerykańskiej wołowiny na polskim rynku, jakim jest Elkopol. Mistrzem kuchni, który przygotuje degustację prezentowanej wołowiny będzie Pan Grzegorz Kazubski, były Manager Centrum Szkoleniowego HoReCa Macro Cash and Carry Polska i między innymi były Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

W czasie szkolenia nacisk położony zostanie na naukę praktycznej obróbki technicznej alternatywnych elementów wołowych, procesu produkcji oraz selekcji mięsa najwyższej jakości, czy optymalizacji kosztowej kart menu poprzez zastosowanie alternatywnych elementów wołowych. Prezentowane będą poszczególne elementy wołowe i ich zróżnicowane zastosowania kulinarne. Podczas degustacji będzie można docenić walory sensoryczne amerykańskiej wołowiny.

Zaplanowane eventy odbędą się w trzech polskich miastach:

Szkolenia przeprowadzone będą w trzech miastach Polski:

11 lipca 2017 o godz. 11:00 
restauracji Port Special SMOKER, Al. Jana Pawła II 13, Gdynia

12 lipca 2017 o godz. 12:00 
hotelu Hilton Garden Inn, ul. Marii Konopnickiej 33, Kraków

14 lipca 2017 o godz. 11:00 
restauracji MOONSFERA, ul. Wybrzeże Gdyńskie 4, Warszawa

Zainteresowane osoby prosimy o kontakt: jradziwonowicz@elkopol.pl